Pedodontie - Dentitia copiilor

Copiii intre 6-12 ani prezinta o dentitie mixta (dinti de lapte si dinti permanenti), perioada in care se pot dezvolta foarte multe carii dentare; in plus la aceasta virsta copiii nu fac de cele mai multe ori un periaj corect, in conditiile in care consumul de dulciuri si sucuri indulcite este destul de mare. Dintii copiilor au o camera pulpara foarte mare, deci nervul este foarte aproape de suprafata dintelui, motiv pentru care o carie aparent mica poate evolua foarte repede, ducind la pierderea nervului. 

Dentitia copilului se formeaza inca dinaintea nasterii. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinti de lapte care erup prin gingiile din partea inferioara a gurii, sunt incisivii centrali urmati indeaproape de incisivii din partea superioara . Desi cei 20 de dinti de lapte apar pana la varsta de 3 ani, ordinea in care ei apar variaza. Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu molarii si incisivii din partea inferioara a cavitatii bucale.

Cateva sfaturi pentru sanatatea dintilor :

 

  • Bebelusul nu trebuie lasat sa doarma cu biberonul in gura, atunci cand ii este sete se recomanda sa primeasca apa, nu sucuri indulcite.
  • Incurajati copilul sa bea lichidele din pahar/cana, nu din biberon.
  • Igiena cavitatii bucale trebuie inceputa de timpuriu (inainte de eruptia dentara gura va fi curatata cu un tifon umezit). Cand au erupt primii dinti se incepe periajul dentar. Exista paste speciale pentru bebelusi care nu necesita clatire.
  • Periajul trebuie deprins de la varste mici. Important este sa se obisnuiasca sa se spele pe dinti, corectitudinea periajului fiind secundara.
  • Daca veti incepe sa ii administrati fluor, va trebui sa o faceti regulat, intr-o doza corecta. Supradozarea are efecte mai grave decat neadministrarea flourului.
  • Pe parcusul cresterii copilului se vor dezvolta si maxilarele, avand impresia ca dintii au ramas mici. Este un fenomen normal, asa se va crea spatiu pentru dintii permanenti.
  • Primii dinti permanenti sunt molarii, nu incisivii, asa cum sunt perceputi de catre parinti. Aceste 'masele' sunt foarte importante, ele nu se vor schimba.