Parodontologie - tratamentul afectiunilor gingiei sau bolilor parodontale

 

 Boala parodontala este una din cele mai frecvente imbolnaviri dentare. Bacteriile afecteaza tesutul de sustinere al dintilor iar punctul de plecare il reprezinta placa bacteriana.Placa bacteriana ( moale ) neindepartata la timp se mineralizeaza si se transforma in tartru ( dur ) care mai poate fi dislocat doar in cabinetul stomatologic cu instrumente speciale prin procedeul numit detartraj.

Tratamentul bolii parodontale  este complex si urmareste oprirea evolutiei bolii: prevenirea distrugerii tesuturilor de sustinere ale dintelui, controlul infectiei, prevenirea mobilizarii si pierderii dintilor. Cooperarea medic- pacient este esentiala pentru a obtine rezultate favorabile pe termen lung. Identificarea problemelor parodontale si tratamentul timpuriu sunt factori deosebit de importanti in prognosticul afectiunii.

In completarea tratamentului bolii parodontale, pentru a obtine rezultate stabile pe termen lung este necesara indepartarea factorilor favorizanti. In acest sens, dupa stabilizarea parodontala se recomanda tratamentul corect al cariilor, problemelor de ocluzie, inlocuirea lucrarilor protetice neadaptate si colaborarea cu medical generalist pentru controlul problemelor generale de sanatate.